Terug naar boven

The development and validation of the workplace acceptance scale: Evidence from a sample of workers with disabilities

Onderzoek
Auteur(s): Katharina Vornholt, Sjir Uitdewilligen, Gemma van Ruitenbeek and Fred Zijlstra
Publicatiedatum: maandag, 29 maart, 2021
Samenvatting:

De arbeidsmarkt is volop in ontwikkeling. Zo ligt de gemiddelde leeftijd van werknemers hoger dan decennia geleden. De maatschappij verandert en organisaties moeten wel mee veranderen om de nieuwe omstandigheden het hoofd te kunnen bieden. Diversiteit en diversiteitsbeleid op de werkvloer worden steeds belangrijker en kunnen helpen mogelijke negatieve gevolgen van deze ontwikkelingen tegen te gaan. Diversiteit op de werkvloer kan echter ook leiden tot uiteenlopende reacties op de werkvloer, die de dynamiek binnen een organisatie zowel positief als negatief kunnen beïnvloeden.

Om de veranderingen in dynamiek die ontstaan als diversiteit op de werkvloer toeneemt, beter te begrijpen, bespreken we in dit artikel de ontwikkeling van een meetinstrument, bestaand uit elf vragen, om de ervaren acceptatie op de werkvloer te meten. Het gaat hierbij om diversiteit op het gebied van fysieke en/of mentale beperkingen die van invloed (kunnen) zijn op het arbeidsproces.

Om de ontwikkelde schaal te valideren en de betrouwbaarheid ervan aan te tonen, hebben we gebruik gemaakt van drie onafhankelijke testgroepen van werknemers met beperkingen (inclusief gegevens uit andere bronnen).

Op basis van analyses kan de conclusie getrokken worden dat acceptatie op de werkvloer een eendimensionaal concept is. De schaal verhoudt zich op significante wijze tot concepten als gezondheid, productiviteit, zelfvertrouwen, motivatie, betrokkenheid bij de organisatie en gedrag van collega’s.

Dit onderzoek toont de validiteit van de Workplace Acceptance Scale aan en suggereert dat acceptatie op de werkvloer belangrijke implicaties heeft, zowel voor werknemers met een beperking als voor hun collega’s.

 

NB: indien onderstaande link (in verband met auteursrechten) niet werkt, en u hebt interesse, neem dan contact met ons op!

Bron: Journal of Vocational Rehabilitation
Keyword(s): Arbeidsomstandigheden , Duurzame arbeidsparticipatie , Onderzoek , Organisatieklimaat