Terug naar boven

Kansrijke beroepen: Waar is de arbeidsmarkt krap? Landelijk overzicht

Onderzoek
Auteur(s): Mechelien van der Aalst; Lisan van den Beuke;
Publicatiedatum: woensdag, 1 februari, 2017
Samenvatting:

Deze uitgave is onderdeel van een serie over kansrijke beroepen. De kans op werk verschilt van beroep tot beroep. Dit heeft te maken met het aantal vacatures, maar ook met het aantal mensen dat opzoek is naar dezelfde soort baan. Sommige beroepen bieden een goede kans op werk. Dit noemen we kansrijke beroepen. UWV brengt op verschillende manieren kansrijke beroepen in kaart:

Krapteberoepen: moeilijk vervulbare vacatures
Er zijn beroepen die een goede kans op werk bieden omdat er weinig geschikte kandidaten zijn voor bepaalde vacatures. Vaak gaat het om beroepen waarvoor een specifieke opleiding is vereist; niet iedereen is dus zomaar geschikt of geschikt te maken voor deze beroepen. UWV laat op landelijk en op regionaal niveau zien in welke beroepen deze kansen liggen.

Kansberoep: leren met een scholingsvoucher
Sinds mei 2016 bestaat de tijdelijke regeling scholingsvoucher. UWV heeft een overzicht gemaakt van beroepen waarvoor werkzoekenden een scholingsvoucher kunnen aanvragen. Een scholingsvoucher is een subsidie om een opleiding te volgen voor een van de beroepen uit dit overzicht.1 De lijst met kansberoepen voor een scholingsvoucher is veel langer dan de lijst met krapteberoepen. Bij de krapteberoepen gaat het alleen om beroepen waarvoor echt sprake is van moeilijk vervulbare vacatures, bij de kansberoepen voor de scholingsvoucher is gekeken naar beroepen met een gemiddelde kans op werk of hoger.

Overstapberoepen: werk vinden in een ander beroep
In bepaalde beroepen is weinig werk te vinden. Werkzoekenden kunnen ervoor kiezen om over te stappen naar een ander beroep (overstapberoepen). De vaardigheden die ze hebben komen misschien goed van pas in een baan waar ze nog niet aan hebben gedacht. Voor een aantal beroepen waar weinig werk in te vinden is, brengt UWV in beeld welke overstapberoepen daar bij passen. Ook laat UWV zien wat de kans op werk is in die overstapberoepen.

Alle informatie over kansrijke beroepen, waaronder dit overzicht met krapteberoepen, is te vinden op www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/sector-beroep/kansrijke-beroepen

Bron: UWV Afdeling Arbeidsmarktinformatie en –advies
Keyword(s): Arbeidsmarkt , Methodieken , Scholing , Vacatures , Werving en selectie