Terug naar boven

Horeca, catering en verblijfsrecreatie; Factsheet arbeidsmarkt

Factsheet
Auteur(s): Freek Kalkhoven
Publicatiedatum: vrijdag, 26 april, 2019
Samenvatting:

De horeca profiteert al jaren van de bloeiende economie. Voor 2019 verwacht ING een omzetgroei van 2%. Doordat het goed gaat met de economie hebben Nederlanders meer te besteden. Hierdoor bezoekt men vaker (luxere) restaurants, cafés en hotels. Daarnaast trekt de zakelijke markt aan en komen er steeds meer buitenlandse toeristen naar Nederland.
Het vinden en behouden van vakbekwaam personeel is echter voor horecaondernemers een grote uitdaging. Vacatures voor restaurantkok, medewerker fastservice en medewerker bediening zijn steeds moeilijker te vervullen.
De vraag naar horecapersoneel blijft de komende tijd hoog. UWV verwacht dat er in 2019 en 2020 jaarlijks ruim 100 duizend vacatures ontstaan. Om problemen bij het opvullen van de vactures het hoofd te bieden zijn door het Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie ook al bij verschillende horecabedrijven de werkprocessen bekeken om te zien waar mogelijkheden liggen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Bron: UWV Afdeling Arbeidsmarktinformatie en –advies
Keyword(s): Arbeidsmarkt , Arbeidsparticipatie , herontwerp functies , Passende arbeid , Personeelsbeleid , Vacatures , Werkprocessen